maanantai 21. tammikuuta 2013

Okariinosta löydettyä

Kahdeksan kimuranttia kysymystä


Kuinka runoilijan urasi alkoi?
Olen aina ollut runoilijasielu ja kirjoittanut runoja ja lauluja pienestä pitäen. Tammeen sain runoja kerralla kahden kirjan verran, ja se oli hienoa. Siitä alkoi lastenrunojen julkinen vuo. Aiemmin olin julkaissut kolme runokirjaa, joista teimme bändini kanssa joitakin keikkaprojekteja, muun muassa Runoviikoille.

Miksi kirjoitat lastenrunoja?
Nyt on niiden aika, huomaan. Haluan ilotella ajatuksilla ja etsiä uusia mahdollisuuksia kuvata asioita, tunnelmia ja ilmiöiden syvempiä merkityksiä. Lastenrunous on merkityksellistä ja hauskaa.

Runoni syntyvät sattumalta, vahingossa, harkiten, tarpeesta ja tarpeettomuudestakin. Runo on keino ilmaista tiiviisti jokin elämys tai sisäinen liikahdus. Sen ytimekkyys kiehtoo minua. Runous ja lyriikka termeinä ja pitkältä historialtaan vetoavat tällaiseen sielun esteetikkoon. Runo syntyy myös kuullusta. Oma ehdoton muusani on kuopukseni Pihla, joka on itsekin varsinainen runoilija.
Minun runoraittini on tietenkin mutkikas ja melodinen.
Millainen on mielestäsi hyvä lastenruno?
Se on tasokas, täynnä laatua. Se osuu kohteeseen, herättää oivalluksen, antaa ilonpilkahduksen tai tulee tarpeeseen. Se voi olla hetken tuotos, se ei tyrmää eikä tuomitse lasta, joka sitä kuuntelee. Hyvä lastenruno voi olla vaikka minkälainen.

Mitkä ovat runoilijan tärkeimmät ominaisuudet?
Itse pidän ennakkoluulottomuudesta ja naivistisesta otteesta. Vekkuli huumori vetoaa aina. Jos runo saa nauramaan, se on sillä kertaa onnistunut tehtävässään. joskus se koskettaa jotain sanoittamatonta kuulijassa. joskus avaa oven kokonaiseen maisemaan ja tervetulleeseen uuteen tuulahdukseen.

Jos olisit joku runojesi hahmo, kuka olisit?
Ehdottomasti olisin eläin: sellainen joka viihtyy meressä ja aalloissa.

Mielestäni kannattaa lukea: Tykkään brittiläisestä nonsense-runoudesta valtavasti. Tykkään myös Ilpo Tiihosen limerick-hullutteluista. Meillä on paljon mainioita lastenrunoilijoita Suomessa. Tietenkin Kirsi Kunnas pitää mainita.
Julkaistut lastenrunokokoelmat ilmestymisjärjestyksessä:
Lapsosen lähellä, Tammi 2010.
Lapsosen loruja, Tammi 2010.
Lapsosen leikit, Tammi 2011. Sisältää vauvateatteria.
Eläinaakkoset, Tammi 2011
Ötökät, Tammi (ilmestyy 2012)
Kukkuluuruu, Wsoy pro (ilmestyy 2012): Runoista ja tehtävistä koottu 3 + puuhakirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti